ZNANE I NIEZNANE TRADYCJE KULTURY I ZDROWIA
Tradycje kultury i kuchni europejskiej –
Rogale Marcińskie
i gęsina na listopadowy obiad - skąd to znamy
Dzień Świętego Marcina (niem. Martinstag, w
Austrii Martini) – świąteczny dzień obchodów religijnych obchodzony 11
listopada. Święto patrona dzieci, hotelarzy, jeźdźców, kawalerii,
kapeluszników, kowali, krawców, młynarzy, tkaczy, podróżników, więźniów,
właścicieli winnic, żebraków i żołnierzy - Marcina z Tours. Marcin z Tours - urodził się na Węgrzech, tam jest
obchodzone jego święto, 8 i 9 listopada. We Francji, gdzie był biskupem, podobnie w Niemczech i
Austrii święto Marcińskie jest -11 listopada.
Atrybuty: Jego atrybutami są: dzban, gęś, koń, księga, model
kościoła, dwa psy lub żebrak u jego stóp, płaszcz rozcięty na pół. Święto to
obchodzone jest w wielu krajach Europy, jak choćby w Polsce. W Poznaniu na
przykład w dniu św. Marcina na ulicy Święty Marcin odbywa się festyn pod nazwą
"Imieniny ulicy".
W swojej obecnej formie istnieje od 1993 roku, jednak tradycją nawiązuje do średniowiecznych obchodów tego święta. W tym dniu ulicą odbywa się pochód na czele ze świętym Marcinem, który przed zamkiem z rąk prezydenta miasta odbiera klucze. Tradycyjnie w dniu św. Marcina w Poznaniu jada się rogale świętomarcińskie oraz gęsinę. W Polsce dzień świętego Marcina obchodzony jest też np. w Jaworze na Dolnym Śląsku i w śląskim Chorzowie oraz w Swołowie na Pomorzu.
W swojej obecnej formie istnieje od 1993 roku, jednak tradycją nawiązuje do średniowiecznych obchodów tego święta. W tym dniu ulicą odbywa się pochód na czele ze świętym Marcinem, który przed zamkiem z rąk prezydenta miasta odbiera klucze. Tradycyjnie w dniu św. Marcina w Poznaniu jada się rogale świętomarcińskie oraz gęsinę. W Polsce dzień świętego Marcina obchodzony jest też np. w Jaworze na Dolnym Śląsku i w śląskim Chorzowie oraz w Swołowie na Pomorzu.
Na Świętego Marcina najlepsza gęsina.
Pieczenie gęsi i rogale na Św. Marcina
Tego dnia w
Wielkopolsce tradycyjnie piecze się gęś i zajada rogalami Marcińskimi. Św.
Marcin miał spotkać na swojej drodze ubogiego człowieka, który był prawie nagi.
Podzielił się więc z nim płaszczem żołnierskim. Dlatego został patronem ubogich
i żołnierzy. Jedna z historii o św. Marcinie głosi, że gdy chciano nadać mu
sakrę biskupią on tego nie chciał. Ukrył się przed wysłannikiem papieża, ale
jego kryjówkę zdradziła swoim gęganiem gęś.
To od tej opowieści pochodzi zwyczaj pieczenia gęsi na 11
listopada. Zwyczaj ten dotarł do Polski z Niemiec i jest popularny w
Wielkopolsce. Znane jest też przysłowie „Na Świętego Marcina dobra gęsina”.
Obok pieczonej gęsi w dzień św. Marcina pieczone są rogale. Dlaczego? Legenda
głosi, że gdy św. Marcin przejeżdżał przez Poznań na koniu, koń zgubił podkowę.
Miejscowy piekarz znalazł ja i zachwycił się jej kształtem, zaczął więc piec
rogale!
Rogale Marcińskie - robione są z ciasta półfrancuskiego, wypełnione nadzieniem
z białego maku z dodatkiem orzechów, rodzynek i migdałów.
Główne znane składniki rogali: ciasto półfrancuskie, nadzienie wyrabiane z białego maku, z dodatkiem takich produktów, jak: cukier, okruchy ciasta biszkoptowego, masa jajowa, margaryna, orzechy, rodzynki, owoce w syropie lub kandyzowane (czereśnia, gruszka, skórka pomarańczowa) oraz aromat migdałowy, sposób zawijania ciasta (na kształt podkowy) i nakładania masy makowej (pomiędzy poszczególnymi warstwami ciasta oraz dekorowanie pomadą i rozdrobnionymi orzechami). Przepisów jest wiele , polecamy jeden z nich na stronie poniżej:
wybrane m.in. źródła: Maria i Lech Trzeciakowscy, W
dziewiętnastowiecznym Poznaniu, Wydawnictwo Poznańskie, Poznań, 1982, s.
198-219, ISBN 83-210-0316-8.
Jak to z gęsią było…
Polacy zaś ten zwyczaj mają. W dzień
świętego Marcina gęś tłustą piekają.
Skąd dwój pożytek biorą gospodarze starzy: I mięso i praktykę, jeśli się im zdarzy.
Skąd dwój pożytek biorą gospodarze starzy: I mięso i praktykę, jeśli się im zdarzy.
Kasper Twardowski na początku XVII
Gęś spożywana była w Polsce już w XVI w, a w XVII i XVIII regularnie gościła na polskich
stołach. Od tego czasu w Europie uznawana jest za produkt delikatesowy,
doceniane są jej walory smakowe a przede wszystkim zdrowotne. O tym, że mięso z gęsi ma wyjątkowe
właściwości wiedziały już nasze prababki, które podawały mięso chorym oraz
stosowały smalec jako naturalną maść rozgrzewającą. Spożywanie gęsi zalecane
jest przede wszystkim osobom osłabionym, przemęczonym oraz zapracowanym.
Zalecana jest również dzieciom. Krajowa Rada Drobiarstwa informuje, iż mięso z
gęsi jest wyjątkowo zdrowe, gdyż posiada bardzo dużo białka, żelaza oraz
witamin z grup A, B i E. I choć mięso gęsi nie należy do chudych - skład
zawartego przez nie tłuszczu jest o wiele korzystniejszy niż ma to miejsce w
przypadku wieprzowiny. W tłuszczu gęsi znajdują się bowiem jedno- i
wielonienasycone tłuszcze.
Dla porównania zawierają:
100 g wieprzowiny - 7,98 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 11,5 g jednonienasyconych
1,5 g wielonienasyconych;
gęsi odpowiednio – 7,32 g, 15,72 g, 6,54 g,
kaczki – 7,39 g, 15,1 g, 4,12 g, a indyka – 2,22 g, 1,67 g i 2,14 g.
Dla porównania zawierają:
100 g wieprzowiny - 7,98 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 11,5 g jednonienasyconych
1,5 g wielonienasyconych;
gęsi odpowiednio – 7,32 g, 15,72 g, 6,54 g,
kaczki – 7,39 g, 15,1 g, 4,12 g, a indyka – 2,22 g, 1,67 g i 2,14 g.
Właściwości zdrowotne gęsiny wynikają z samego sposobu produkcji. Spośród całego drobiu tylko gęś hodowana jest w sposób stricte ekologiczny. Pozostaje wypasana na świeżym powietrzu, na pastwiskach w ostatnich tygodniach życia karmiona jest owsem. Przez cały okres chowu gęś nie otrzymuje żadnych sztucznych pasz- jej podstawowe składniki pokarmu to tylko naturalne pasze, mieszanki ziołowe, warzywa oraz trawa. Mięso z gęsi nie zawiera żadnych sztucznych barwników. Gęsina to nie tylko bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i białka redukujących szkodliwy cholesterol. Na całym świecie znane jest też jej dobroczynne działanie w profilaktyce schorzeń naczyniowo-sercowych. Ma pozytywne działanie poprawiające nasze samopoczucie, działanie również jako afrodyzjak.
Mięso z
gęsi spośród całego ptactwa jest spożywane zazwyczaj sezonowo- najwięcej się go
jada w okresie listopada - a dokładnie 11 listopada, bo jak się mawia
"najlepsza gęsina na św Marcina".
Gęsina - jej wartości zdrowotne
Mięso z gęsi to bogactwo pełnowartościowego białka i
nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia
omega-3 i omega-6. Kwasy te wpływają m.in. na obniżenie poziomu złego
cholesterolu (LDL) we krwi, a podwyższenie dobrego (HDL), ponadto wspomagają
pracę mózgu. Dlatego też gęsina rekomendowana jest dla osób cierpiących na
choroby sercowo-naczyniowe. Warto także docenić to, że mięso z gęsi dostarcza
wielu cennych witamin – A,E, witaminy z grupy B, zwłaszcza niacyny – oraz
składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, przez co
wpływa na wydolność organizmu. Niektóre badania wskazują również na pozytywny
wpływ gęsiny na samopoczucie i zaburzenia nastroju, a tłuszcz gęsi uznaje się
za afrodyzjak. Warto też zwrócić uwagę, że ekologiczny sposób hodowli zapewnia
brak sztucznych barwników i środków chemicznych w mięsie.
Narodowe i regionalne - różne pomysły świętowania z gęsiną
Popularna gąska Gęsinę zjadają także inne nacje. Węgrzy są
drugim co do wielkości producentem tego drobiu, zajadają się smalcem, który
można kupić w dużych, plastikowych wiaderkach z napisem "Libazsir".
Uwielbiają także gęsie skwarki, które dodają jako składniki w czasie wypieku...
do pieczywa. Niemieccy protestanci jedzą gęsinę pieczoną na wigilię, Anglicy
faszerowaną cebulą i świeżą szałwią w dzień św. Michała - 29 września, na
pamiątkę zwycięstwa floty angielskiej nad hiszpańską Armadą w 1588 roku.
Każdy może spróbować, zakosztować w świątecznej gąsce, w zależności od upodobań - wybierać pomysły na gąskę odpowiednią dla siebie. Możliwa jest też szybka wersja domowa :)
Inne potrawy z gęsiny, to także liczne potrawy znane z dawnej kultury kuchni polskiej [gęś po staropolsku itp.]
Każdy może spróbować, zakosztować w świątecznej gąsce, w zależności od upodobań - wybierać pomysły na gąskę odpowiednią dla siebie. Możliwa jest też szybka wersja domowa :)
Inne potrawy z gęsiny, to także liczne potrawy znane z dawnej kultury kuchni polskiej [gęś po staropolsku itp.]
Z kuchni żydowskiej wywodzi się popularny przysmak gęsie
pipki, czyli szyjki faszerowane m.in. wątrobą z rodzynkami. We Włoszech
produkowana jest salami gęsia d'occa, która powstaje z napełnienia szyjek
mieszaniną mięsa i smalcu gęsiego. Słowacy w Slovenskim Grobie, wsi liczącej
około 1800 mieszkańców, mają kilkanaście restauracji, w których gości podejmuje
się wybornym gęsim mięsiwem. Tam też pod koniec sierpnia organizowane są
specjalne "Dni Gęsi".
Jakie bywają korzyści z gęsiny jej tłuszcz zawiera kwas omega 3 i 6, dużo fosforu i wapnia.
Na zdrowie i ... na wesoło :)
Tradycja polska, z gęsiną w tle:
Co o gęsinie możemy poczytać, wybrać - a może spróbować, czy zdrowo:
Kalendarz przysłów polskich
Gdy mróz na świętego Marcina, będzie tęga zima.
Jeśli na Marcina sucho, to Gody (25.12) z pluchą.
Na dzień świętego Marcina lepsza gęś, niźli zwierzyna.
Od świętego Marcina zima się zaczyna.
Chmurny Marcin chętnie przyprowadza łagodną zimę, mrozy straszne zgładza.
Gdy liście przed Marcinem nie opadają, to mroźną zimę przepowiadają.
Gdy Marcin w śniegu przybieżał, całą zimę będzie w nim leżał.
Gdy Marcinowa gęś po lodzie, będzie Boże Narodzenie po wodzie.
Jak Marcin na białym koniu przyjedzie, to ostrą zimę przywiedzie.
Jak pierś z Marcinowej gęsi sina, to będzie sroga zima, a jak biała - to nie będzie statkowała.
Jaki dzień na świętego Marcina, taka będzie cała zima.
Jak Marcin z chmurami niestateczna zima przed nami.
Jeśli mglisto na Marcina, będzie lekka zima, Marcinowa zaś pogoda, mrozów zimie doda.
Jeśli na Marcina wiatr z południa wieje, lekkiej zimy daje nadzieje.
Jeśli śnieg spadnie na świętego Marcina, to będzie wielka zima.
Na świętego Marcina najlepsza gęsina: patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości.
Pierś z Marcinowej gęsi jeśli biała, to zima dobrze będzie statkowała.
Zazwyczaj tak bywało, że święty Marcin okrywa swego płaszcza połą oziminę gołą.
Jeśli na Marcina sucho, to Gody (25.12) z pluchą.
Na dzień świętego Marcina lepsza gęś, niźli zwierzyna.
Od świętego Marcina zima się zaczyna.
Chmurny Marcin chętnie przyprowadza łagodną zimę, mrozy straszne zgładza.
Gdy liście przed Marcinem nie opadają, to mroźną zimę przepowiadają.
Gdy Marcin w śniegu przybieżał, całą zimę będzie w nim leżał.
Gdy Marcinowa gęś po lodzie, będzie Boże Narodzenie po wodzie.
Jak Marcin na białym koniu przyjedzie, to ostrą zimę przywiedzie.
Jak pierś z Marcinowej gęsi sina, to będzie sroga zima, a jak biała - to nie będzie statkowała.
Jaki dzień na świętego Marcina, taka będzie cała zima.
Jak Marcin z chmurami niestateczna zima przed nami.
Jeśli mglisto na Marcina, będzie lekka zima, Marcinowa zaś pogoda, mrozów zimie doda.
Jeśli na Marcina wiatr z południa wieje, lekkiej zimy daje nadzieje.
Jeśli śnieg spadnie na świętego Marcina, to będzie wielka zima.
Na świętego Marcina najlepsza gęsina: patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości.
Pierś z Marcinowej gęsi jeśli biała, to zima dobrze będzie statkowała.
Zazwyczaj tak bywało, że święty Marcin okrywa swego płaszcza połą oziminę gołą.
TO TU WŁAŚNIE MOŻEMY POCZYTAĆ CZY LUBIMY ZDROWIE NA CO DZIEŃ
Żaden pojedynczy produkt żywnościowy nie jest w stanie zapewnić nam
wszystkich składników pokarmowych, dlatego powinniśmy dbać o różnorodność
spożywanych produktów. Urozmaicony posiłek musi łączyć produkty ze
zbóż, warzywa i owoce oraz produkty białkowe. Piramida żywieniowa jest graficznym przedstawieniem zaleceń żywieniowych. Poniżej ciekawa propozycja plakatu - jednej z form aktywności Trzymaj formę - organizowanej dla młodzieży w ramach ogólnopolskiej akcji zdrowotnej Szkoła w ruchu.
Dieta śródziemnomorska od dawien dawna
była uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. To właśnie ten sposób
odżywiania zaleca się wszystkim osobom, które cierpią na rozmaite choroby układu krążenia
lub nadwagę. Kuchnię włoską, hiszpańską lub grecką, charakteryzuje
przede wszystkim niska wartość kaloryczna, duża zawartość nienasyconych
kwasów tłuszczowych i ogromne właściwości sycące. Jakie dania doskonale
sprawdzą się również na naszym stole?
Zdrowe Zamienniki Niezdrowego Jedzenia
Nasze zdrowie jest ważne - propozycje i pomysły dotyczące zmiany stylu życia i odżywiania dostepne są w sieci dając coraz więcej możliwości wyboru.
Poniższa infografika stanowi mini ściągę
nie tylko dla osób zapracowanych, nie mających czasu myśleć o tym co
zjeść na śniadanie, ale również dla tych którym zdarza się nie mieć
pomysłów jak zmienić swoją dietę. Często mamy świadomość, iż dany
produkt nie jest zbyt zdrowy, ale mimo to, z barku pomysłu na coś
lepszego, ponownie po niego sięgamy. Jeżeli w Twojej diecie dominują
posiłki znajdujące się po lewej stronie tabeli, niech będzie to dla
Ciebie sygnałem – jest to dobry czas na zdrowe zmiany. W tym celu
wykorzystaj prawą stronę tabeli – gotowe propozycje z pewnością okażą
się pomocne.
Zapewne wszyscy się zgodzą, iż tempo życia w
obecnych czasach nie jest naszym sprzymierzeńcem w wyrabianiu dobrych
nawyków żywieniowych. Pomijanie posiłków, brak czasu na przygotowywanie
pełnowartościowych potraw, jedzenie w barach szybkiej obsługi, wieczorne
objadanie się – to tylko kilka grzeszków, które zdarza się popełniać
praktycznie każdemu. Zjedzony w biegu hamburger czy batonik nie są
najlepszym wyborem – jednak pusty żołądek daje się we znaki – trzeba
zjeść, choćby cokolwiek.
Autor: Paulina Styś
[źródło: http://cojesc.net/infografika-zdrowe-odzywianie/]